(ΡΟΉ<<) Ακρίτας Ομόνοια Λευκωσίας ειναι δωρεάν 29 Αυγούστου 2022 | GoarΟ Ντικράν Μισιριάν διετέλεσε παίκτης – προπονητής τα πρώτα χρόνια. Πρώτος ξένος τεχνικός ο Άγγλος Τζον Τζόνσον (1952-53). Ο Γερμανός Καρλ Βίνκλερ θεωρείται ο άνθρωπος που στη διετία 57-59, έβαλε τις βάσεις για να γίνει η ΟΜΟΝΟΙΑ ομάδα τίτλου. Ο πρώτος που το πέτυχε ήταν στα 1961 ο Βούλγαρος Νάσκο Τσιακμάκοφ.
(((τηλεόραση#))) Ακρίτας εναντίον ΑΕΛ Λεμεσού μετάδοση
Η ΟΜΟΝΟΙΑ κυριαρχεί στην πενταετία αυτή, με 4 πρωταθλήματα και 5 κύπελλα. Στους αγώνες, οι φίλοι της ΟΜΟΝΟΙΑΣ προσέρχονται κατά χιλιάδες. Παρόλο που μπορούσαν να δουν τον αγώνα δωρεάν, έδιναν τον οβολό τους σε κάθε αγώνα για να στηρίξουν την ΟΜΟΝΟΙΑ. Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ Η ΟΜΟΝΟΙΑ έδωσε το πρώτο επίσημο αγώνα της στις 31 Οκτωβρίου 1948, με αντίπαλο τον ΑΜΟΛ Λεμεσού, τον οποίο κέρδισε με 5-1. Στη φωτογραφία οι παίκτες της ΟΜΟΝΟΙΑΣ εμφανίζονται όρθιοι.
Το προσωνύμιο «Βασίλισσα» της ανήκε δικαιωματικά. ΧΡΥΣΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ Νο2 Η δεκαετία του 80 ξεκίνησε με οδυνηρό τρόπο. Η ΟΜΟΝΟΙΑ έχασε το πρωτάθλημα του 80, με ένα γκολ διαφορά (ένα γκολ που κατακυρώθηκε στα χαρτιά) στη τελευταία αγωνιστική. Όσοι πίστεψαν ότι αυτό θα έβαζε τέλος στην κυριαρχία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, διαψεύστηκαν πανηγυρικά. Το «τριφύλλι» για ορεκτικό πήρε το κύπελλο του 80 και ακολούθησε ένας καταιγισμός τροπαίων: Πέντε συνεχόμενα πρωταθλήματα (1981, 1982, 1983, 1984, 1985), συνδυασμένα με 3 νταμπλ (1981, 1982, 1983), άλλα 2 πρωταθλήματα το 1987, 1989 και το κύπελλο του 1988. 1990-1999 Στην επόμενη δεκαετία ήρθε φυσιολογικά και η σχετική πτώση. Αν και η ΟΜΟΝΟΙΑ μπήκε στα 90 με πολύ καλές προοπτικές (κύπελλο 1991, πρωτάθλημα 1993, κύπελλο 1994), η συνέχεια ήταν ανεπιτυχής.
[[[ΤΗΛΕΌΡΑΣΗ#]]] Απόλλων Λεμεσού Ακρίτας μετάδοση 2022
Τικράν Μισιριάν που έφυγαν από την ΕΠΑ Χατζάκ Μπαλατονί, Ρομπέρ Κονστανιάν, Κιλίς Μπετικιάν, από τους φίλους της Αρμενίας και ο Παναγιώτης Ταλιάνος Ο πρώτος αγώνας της ΟΜΟΝΟΙΑΣ εναντίον του ΑΜΟΛ Λεμεσού – Οι Πράσινοι κέρδισαν την ομάδα της Λεμεσού με 5 – 1. Στη φωτογραφία, όρθιοι παίκτες της ΟΜΟΝΟΙΑΣ που φόρεσαν πρώτοι την φανέλα με το τριφύλλι στο στήθος Ίδρυση της Κυπριακής Ερασιτεχνικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Τον Δεκέμβριο του 1948 τα νέα Σωματεία Νέα Σαλαμίνα, Αλκή Λάρνακας, τον Ορφέας Λευκωσίας και φυσικά η ΟΜΟΝΟΙΑ μαζί με τον ΑΜΟΛ Λεμεσού και τον Νέο Αστέρα Μόρφου ιδρύουν την Κυπριακή Ερασιτεχνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και διοργανώνουν για μία πενταετία ανεξάρτητο πρωτάθλημα. Ο Κύπριος Ανδρέας Κερεμέζος οδήγησε την ΟΜΟΝΟΙΑ στο κύπελλο του 1965.
Στις αρχές Ιανουαρίου 2014 προσλήφθηκε ο Ισπανός προπονητής, Μιγκέλ Άχνελ Λοτίνα, ο οποίος όμως περίπου ένα μήνα αργότερα αποχώρησε από την τεχνική ηγεσία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Ακολούθως, τα ηνία της ομάδας μας ανέλαβαν οι υπηρεσιακοί προπονητές Άλεξ Κάσερες και Νέναντ Στάροβλαχ, ενώ στις 12 Μαρτίου 2014 την τεχνική ηγεσία ανέλαβε ο επί σειρά ετών αρχηγός της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, Κώστας Καϊάφας. Με τον Κώστα Καϊάφα στον πάγκο το “τριφύλλι” εξασφάλισε Ευρωπαϊκό εισιτήριο σε δύο χρονιές που ο κύριος στόχος ήταν η οικονομική εξυγίανση. Επίσης, η ομάδα δικαιούταν πρόκριση στους ομίλους του Europa League, ωστόσο η σφαγιαστική διαιτησία στον επαναληπτικό με τη Διναμό Μόσχας, γκρέμμισε το όνειρο. Ο Κώστας Καϊάφας αποχώρησε στις 02 Νοεμβρίου 2016 και στη θέση του προσλήφθηκε, στις 12 Νοεμβρίου, ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς. Με τον Σέρβο προπονητή η ΟΜΟΝΟΙΑ τερμάτισε στην 4η θέση και εξασφάλισε τη συμμετοχή της στα Ευρωπαϊκά κύπελλα της επόμενης σεζόν, ενώ έπαιξε στον τελικό κυπέλλου όπου έχασε από τον Απόλλωνα με 2-1.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, εμφανίζεται η εκπληκτική τετράδα των Σωτήρη Καϊάφα, Νίκου Χαραλάμπους, Ανδρέα Κανάρη, Κόκου Αντωνίου που θα οδηγήσουν την ΟΜΟΝΟΙΑ στη κατάκτηση των νταμπλ το 1972 και το 1974. Στα μέσα της δεκαετίας του 70 τους πλαισιώνει η φουρνιά των Τάκη Μαυρή, Φίλιππου Δημητρίου, Γκρέγκορι Σάββα, Νίκου Πατίκη, Kλείτου Ερωτοκρίτου και Σωτήρη Τσίκκου και η πρώτη χρυσή δεκαετία είναι γεγονός. Επόμενη μεγάλη γενιά, αυτή των Γιώργου Σαββίδη, Ευαγόρα Χριστοφή, Κώστα Πέτσα, Ανδρέα Κάντυλου, Ανδρέα Χαρίτου, που δίπλα στους παλαιότερους, επιτυγχάνουν τη 2η χρυσή δεκαετία. Οι Γιάννος Καλοθέου, Πανίκος Ξιούρουππας, Κώστας Μαλέκος, Κώστας Καϊάφας, Άκης Ιωακείμ, Πέτρος Κονναφής, Χάρης Νικολάου και Νικόλας Γεωργίου, ξεχώρισαν στη συνέχεια. Για να φτάσουμε στη σύγχρονη εποχή με τους Στάθη Αλωνεύτη, Ηλία Χαραλάμπους, που ξεπετάχτηκαν στις αρχές του αιώνα από τα φυτώρια της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και μαζί με τους Αντώνη Γεωργαλλίδη, Δημήτρη Χριστοφή, Μιχάλη Κωνσταντίνου, Ανδρέα Αβραάμ, Κωνσταντίνο Μακρίδη και Γιώργο Εφραίμ αποτελούν την αφρόκρεμα του ποδοσφαίρου στη Κύπρο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κατέκτησε το πρωτάθλημα 3 αγωνιστικές πριν το τέλος, ενώ τερμάτισε 1ο με 9 βαθμούς διαφορά. Οι πανηγυρισμοί που ακολούθησαν ήταν μεγαλειώδεις, σε κάθε περιοχή της Κύπρου. Αυτός ο τίτλος ήταν και το εφαλτήριο για την σταδιακή κυριαρχία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στο Κυπριακό ποδόσφαιρο. Στα 1965, η ΟΜΟΝΟΙΑ κατακτά το πρώτο κύπελλο και ένα χρόνο μετά το 2ο της πρωτάθλημα.
[[[ΖΩΝΤΑΝΉ ΡΟΉ ΤΗΛΕΌΡΑΣΗΣ]]<<<<] Απόλλων Λεμεσού
Μετά τον τελικό κυπέλλου ολοκληρώθηκε το συμβόλαιο του Βλάνταν Μιλόγεβιτς και αποχώρησε. Στις 04 Ιουνίου 2016 προσλήφθηκε ο Τζον Κάρβερ, μετά από απόφαση του τεχνικού διευθυντή, Νίκου Νταμπίζα. Ο Άγγλος προπονητής έμεινε μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου 2017 στον πάγκο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και έλυσε τη συνεργασία του με τον Σύλλογο μετά τον αποκλεισμό στους “8” του κυπέλλου από τον Απόλλωνα. Το “τριφύλλι” πορεύθηκε μέχρι το τέλος της σεζόν με υπηρεσιακό προπονητή στον πάγκο του τον Άκη Ιωακείμ, τερματίζοντας στην 5η θέση. Την σεζόν 2017-18 τα ηνία της ποδοσφαιρικής ομάδας πήγαν στον Πάμπο Χριστοδούλου, ο οποίος αποχώρησε στις 05 Δεκεμωρίου 2017. Ακολούθησε η πρόσληψη του Ιβάιλο Πέτεφ στις 14 Δεκεμβρίου 2017, ωστόσο το συμβόλαιό του διακόπηκε μονομερώς στις 21 Μαρτίου 2018 και χρέη προπονητή ανέλαβε ο Τεχνικός Διευθυντής της Ακαδημίας Ποδοσφαίρου, Γέσπερ Φρέντμπεργκ.
ΟΙ ΑΣΣΟΙ ΤΟΥ ΤΡΙΦΥΛΛΙΟΥ Εκατοντάδες ποδοσφαιριστές τίμησαν τη φανέλα με το τριφύλλι και το οδήγησαν στις μέρες δόξας. Όλοι είχαν την δική τους συνεισφορά, όμως όπως σε κάθε οργανισμό, ομάδα, σύλλογο, υπάρχουν και οι ιδιαίτερα διακριθέντες. Αυτοί που βάζουν τη δική τους ξεχωριστή σφραγίδα. Ιδιαίτερη λοιπόν μνεία θα πρέπει να γίνει στους: Κώστας Λυμπουρής, Αγησίλαος Τσιαλής, Γιώργος Γιωρκάτζης Σταύρος Ψύλλος, Γιάννος Γεωργίου, Τάκης Αντωνίου ξεχώρισαν στα πρώτα δύσκολα χρόνια της ΚΕΠΟ και της ΚΟΠ. Στα τέλη της δεκαετίας του 50 και αρχές του 60, εμφανίζονται και διακρίνονται οι Ανδρέας Πάκκος, Νίκος Ελευθεριάδης, Ανδρέας Κωσταντίνου Έσσο, Κώστας Παναγιώτου, Κόκος Χριστοφόρου, Αντώνης Γρηγορίου. Οι Μελής Άσπρου, Δρόσος Καλοθέου και Κώστας Κάττος βάζουν το στίγμα τους από τα μέσα της δεκαετίας του 60.
) 1982: ΟΜΟΝΟΙΑ-Απόλλων 2-2, 4-1 (επαν. ) 1983: ΟΜΟΝΟΙΑ-ΕΝΠ 2-1 1988: ΟΜΟΝΟΙΑ-ΑΕΛ 2-1 1991: ΟΜΟΝΟΙΑ-Ολυμπιακός 1-0 1994: ΟΜΟΝΟΙΑ-Ανόρθωση 1-0 2000: ΟΜΟΝΟΙΑ-ΑΠΟΕΛ 4-2 2005: ΟΜΟΝΟΙΑ-Διγενής 2-0 2011: ΟΜΟΝΟΙΑ-Απόλλων 1-1 (4-3 πεν. ) 2012: ΟΜΟΝΟΙΑ-ΑΕΛ 1-0 ΑΣΠΙΔΑ ΚΟΠ (16 ΦΟΡΕΣ): 1966, 1979, 1981, 1982, 1983, 1987, 1988, 1989, 1991, 1994, 2001, 2003, 2005, 2010, 2012 ΚΕΠΟ (1948-1953): Πρωταθλήτρια (1949, 1950, 1951, 1952) και κυπελλούχος (1949, 1950, 1951, 1952, 1953) ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ Εφτά πρόεδροι ηγήθηκαν του σωματείου από την ημέρα της ίδρυσης του.
Ο Σκοπιανός Τόνι Σαβέβσκι οδήγησε την ομάδα στο πρωτάθλημα του 2003 και ο Ελλαδίτης Τάκης Λεμονής σε αυτό του 2010. Προπονητές με μεγάλη προσφορά, αλλά χωρίς τίτλο ήταν οι Πάμπος Αβρααμίδης, Έλι Φουκς, Γκερντ Πρόκοπ, Ανδρέας Μιχαηλίδης. Από τον Οκτώβριο του 2010 μέχρι τον Απρίλιο του 2011 εργάστηκε στην ΟΜΟΝΟΙΑ ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, τον οποίο διαδέχθηκε ο Νεόφυτος Λάρκου, που οδήγησε την ομάδα μας στην κατάκτηση δύο κυπέλλων (2011, 2012) και μίας ασπίδας (2012). Τον Σεπτέμβριο του 2012 ο Νεόφυτος Λάρκου υπέβαλε την παραίτησή του και στην τεχνική ηγεσία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ τον διαδέχθηκε ο Τόνι Σαβέβσκι στα τέλη του ίδιου μήνα. Με τον Σκοπιανό προπονητή η ομάδα μας τερμάτισε στην 3η θέση της βαθμολογίας και εξασφάλισε μία θέση στο Europa League της σεζόν 2013-14, η οποία έμελλε να είναι και η τελευταία για τον Τόνι Σαβέβσκι καθώς τον Δεκέμβριο του 2013 το Σωματείο μας ανακοίνωσε τη λύση της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.
[[ΣΕ ΣΎΝΔΕΣΗ##]] Ολυμπιακός Λευκωσίας εναντίον Απόλλων
Παρά τις εξαιρετικές πορείες στις περιόδους 95, 98, 99, η ομάδα μας έχασε το πρωτάθλημα στις λεπτομέρειες. 2000-2010 Παρόμοια η πορεία και στην επόμενη δεκαετία. Μετά από 6 χρόνια η ΟΜΟΝΟΙΑ βάσει τέλος στην ανομβρία τίτλων και κατακτά το κύπελλο του 2000. Ακολουθούν 2 τίτλοι πρωταθλήματος (2001, 2003), όμως οι επιτυχίες δεν έχουν συνέχεια. Η κατάκτηση του κυπέλλου στα 2005, αποτέλεσε όαση σε μία επταετή ξηρασία. Τελικά, το 2010, έρχεται η επιστροφή στη κορυφή με την κατάκτηση του 20ου πρωταθλήματος.
[[[ΖΩΝΤΑΝΉ ΜΕΤΆΔΟΣΗ!!]==]] Ομόνοια Λευκωσίας εναντίον